Vanliga Frågor

 

PLANERA MIN RESA

Hur tar jag mig till Kiruna?

Kiruna ligger 200 km norr om polcirkeln, och det snabbaste sättet att komma hit är med flyg. Vintertid finns det cirka 3 avgångar från Stockholm Arlanda om dagen, och det tar cirka 2 timmar att flyga.

Om du har mer tid eller vill resa med mindre klimatpåverkan är det också möjligt att ta sig till Kiruna med tåg. Det är en ganska lång resa från Stockholm (cirka 17 timmar), men landskapen längs vägen är värda äventyret och du kommer verkligen att få en känsla av hur långt norrut Kiruna ligger.

 

Vart ligger ert kontor?

Vårt kontor ligger i nya Kiruna C, som kan nås med buss från både flygplatsen och tågstationen.

Vår adress är Torggatan 4, 981 30 Kiruna.

 

Hur klär jag mig för vintern i Kiruna?

Vintrarna i Kiruna kan bli mycket kalla. -35 grader Celsius i flera dagar i rad är inte ovanligt, och temperaturerna ligger ofta mellan -15 och -25 grader Celsius. Men oroa dig inte, det är ganska enkelt att hålla sig varm när du känner till den grundläggande regeln om hur du klär dig - lager! Vårt bästa tips är att börja med ett lager av ull på under- och överkroppen. Sedan lägger du till en bra fleecejacka och ytterligare en dunjacka ovanpå det. Glöm inte att ha tjocka yllestrumpor, vinterkängor, mössa och handskar.

 

Måste vi ta med vår egen vinterkläder för turer?

Nej. Det finns ingen anledning att spendera alla dina pengar på helt nya vinterkläder om du inte planerar att använda dem mer än för din resa i Kiruna! Under våra turer kommer du att få en mycket tjock och varm som kommer att hålla dig varm även när du sitter på en snöskoter. Du får också bra strumpor, varma vinterkängor, handskar, mössa och en balaclava. Om du har bokat en skotertur kommer du självklart att få en hjälm av säkerhetsskäl.

 

Är en resa till Kiruna under vintern lämplig för små barn?

En familjeresa till Kiruna kommer definitivt vara något du kommer att minnas under lång tid framöver, men du bör vara väl förberedd för att kunna njuta fullt ut av den stränga miljön. Eftersom det kan bli mycket kallt under vintern är inte alla våra aktiviteter lämpliga för mycket små barn: till exempel rekommenderar vi inte att mycket små barn följer med på våra snöskoterturer eftersom de mestadels kommer att tillbringa sin tid sittande på en släde (barn under 5 år måste sitta med en vuxen på släden). Du känner dina barn bäst, så du måste bedöma om de kan delta i en aktivitet eller inte. Minsta ålder för att sitta bakom föraren på en skoter är 13 år.

 

Annars är dina barn mer än välkomna att delta i våra turer. Vi har barnstorlekar för våra overaller och skor! Självklart har vi barnpriser på våra turer. 

 

Erbjuder ni mat på turer för personer med speciell diet eller allergier?

Maten vi serverar under våra turer är hemlagad med färska ingredienser och vi gör vårt bästa för att tillgodose gäster med allergier och/eller kostpreferenser. Observera att du måste begära detta i förväg, och förfrågningar som kommer in samma dag som din tur inte garanteras att tillgodoses.

 

Är det helt mörkt under polarnatten? 

Polarnatten är en mycket speciell tid på året, och den inträffar endast ovanför polcirkeln. Under några veckor i december och januari kommer solen inte att gå upp. Det betyder dock inte att det kommer att vara helt mörkt i 24 timmar. Solen kommer vara just under horisonten, så du kommer att få en vacker blandning mellan skymning och gryning, med de fridfulla pastellfärgerna som varar cirka 4 timmar. Resten av dagen kommer det att vara natt. Men det betyder inte att du inte kommer att kunna njuta av din tid: det kan ge dig mer tid att uppleva norrskenet eller de vackra vita landskapen som gnistrar i månskenet.

 

Kan jag ta mig till era turer utan bil?

När du inte är van vid att köra på isiga och snöiga vintervägar förstår vi att det kan vara lite skrämmande att hyra en bil i svenska Lappland. Men oroa dig inte, om du inte känner för att köra kan du kan fortfarande delta i våra turer! Om det begärs i förväg erbjuder vi hämtningar på några av de mest populära boendena i Kiruna (75 SEK/person). Om du vill lägga till en hämtning till din bokning, fråga oss om ditt boende är ett där vi ordnar hämtningar från.

 

NORRSKEN

Är Kiruna en bra plats för att se norrsken?

Kiruna ligger långt norr om polcirkeln, det är därför en bra plats att uppleva norrskenet. När du letar efter norrsken är det alltid bättre att försöka komma bort från alla källor till ljusförorening: de bästa platserna att observera detta magiska fenomen är alltså borta från stadens ljus. Att delta i en av våra turer är ett utmärkt sätt att se dem och utforska vildmarken runt staden.

 

Vad händer om jag inte ser några norrsken eller känner mig besviken över det jag såg under turen, kommer vi att få återbetalning?

Kiruna Guidetur erbjuder ingen återbetalning eller rabatt om du inte ser några norrsken eller om du känner dig besviken över det du har observerat på himlen under din tur. Anledningen är helt enkelt att det är ett naturfenomen som vi inte kan kontrollera eller förutsäga. För att öka dina chanser rekommenderar vi att boka flera nätter. Men du bör också vara emotionellt förberedd på att du kanske inte ser några norrsken under din vistelse. Men du kan vara säker på att vid dåligt väder kommer dina guider alltid att göra sitt bästa för att hitta luckor i molnen. Vi vet att du har rest långt för att uppleva norrskenet och att det är viktigt för dig!

 

Hur ser norrskenet ut? Är de så gröna som man ser på bilder på internet?

Varje natt är annorlunda än den nästa, och varje norrsken är annorlunda än det nästa. De kan visas som mycket olika former, hastigheter och färger, och det är en av anledningarna till varför fenomenet är så magiskt. En bild av norrskenet skiljer sig något från det du kan se med dina ögon. Anledningen är helt enkelt att kameran kan absorbera och replikera mer ljus än mänskliga ögon. Resultaten blir att du ibland får ljusare gröna eller rosa på bilderna, särskilt bilder som har modifierats och/eller retuscherats kraftigt. Dock anser vi att ingen bild kan jämföras med känslan av att se detta fenomen med dina egna ögon!

 

När är det bästa tiden på året att se norrskenet?

Det är möjligt att observera norrskenet så snart nätterna är tillräckligt mörka. Norrskenssäsongen börjar i september och varar fram till början av april. Varje månad under den perioden är en bra månad för att observera norrskenet, och var och en har sina egna fördelar. Naturligtvis krävs det bra väder och god solaktivitet.

 

Tar ni bilder av era gäster under norrskenet?

Norrskenet är ett otroligt naturfenomen, så vi förstår att du vill få några bilder av dig under dessa dansande ljus, men av olika skäl ingår inte norrskenbilder i våra turpriser. En professionell nattbild kräver mycket kunskap om fotografi och framför allt mycket efterarbete med fotoredigeringsprogram. På Kiruna Guidetur försöker vi alltid erbjuda det bästa priset till våra kunder, och därför har vi valt att inte inkludera norrskenfotografi i våra turer. Men om du har din egen kamerautrustning kan några av våra guider kanske hjälpa dig att hitta rätt inställning för att ta vackra bilder. Numera kan de flesta smartphones också ta fina bilder som kan fungera som en trevlig souvenir. Även om norrskenbilder är extraordinära tror vi att du kommer att njuta ännu mer av detta ögonblick genom att bara uppleva det, istället för att kämpa med dina kamerainställningar.

 

BOENDE

Finns det en bastu i varje stuga på Aurora Camp?

Det finns en privat bastu i följande stugor: Wilderness Suites, Arctic Light, Harmony Lodge och Riverside Cottage. Men även om du bokar andra stugor (Aurora Huts, Panorama Room, Log Cabin), har du fortfarande tillgång till en delad bastu utan extra kostnad.

 

Vad gör jag om jag inte vet hur man gör upp eld i min stuga?

I din stuga hittar du ett informationsblad om just din stuga. På detta blad hittar du QR-koder till en video som visar hur du tänder en eld. Om du inte kan skanna koderna finns det också en steg-för-steg-guide med bilder.

 

Kan min hund följa med till stugan?

Ja, men du måste kunna garantera att den kommer att uppföra sig och inte skada något i stugan. Den bör också vara trevlig och tyst runt lägret för att respektera de andra gästerna på Aurora Camp. Under vintern ber vi dig också att täcka din hunds kiss med snö och plocka upp och kasta bajset.

 

Finns det en mataffär eller restaurang nära Aurora Camp?

Nej. Aurora Camp ligger nära en liten by som heter Kurravaara, 20 minuter från Kirunas stadskärna. Det finns ingen restaurang eller mataffär runt omkring. Om du vill laga dina egna måltider, glöm inte att stanna vid en mataffär i Kiruna innan du åker till Aurora Camp.

 

Vid vilken tid kan jag checka in? När är utcheckningen nästa morgon?

Incheckningstiden på Aurora Camp är kl. 14:00. Om du verkligen inte har något annat val än att komma tidigare finns det ett varmt rum som kallas Relax Room, med en eldstad och en soffa där du kan vänta på att ditt rum ska bli klart.

Utcheckningstiden nästa morgon är senast kl. 11.00. Vänligen följ utcheckningsinstruktionerna som du hittar i din stuga angående städningen. Om du ignorerar dessa instruktioner och lämnar din stuga för stökig kan du bli debiterad upp till 1000 SEK. Om du har några frågor, tveka inte att kontakta personalen på Aurora Camp.

 

Hur tar jag mig till Arctic Island?

Som namnet antyder är Arctic Island en ö, belägen på Torne älv, 20 minuter från Kiruna. Det innebär att du behöver transport för att komma dit. Under sommaren är det möjligt att nå ön med båt körd av våra guider. Under vintern organiserar vi transfers med snöskoter (och en släde för dig och ditt bagage). Älven att vara frusen, så du kan också nå ön till fots. Detta rekommenderas inte om du har mycket bagage, eftersom promenaden är cirka 35 minuter och du kommer att gå på packad snö på isen. VAR GOD följ spåren för att ta dig till och från ön eftersom det inte är säkert att gå överallt på isen (delar av älven fryser inte).